Koulusta ja työstä pois vetäytyviä yhä enemmän

 

Pyytäessäni työkaveria mukaani hän vastasi puolileikillään: ”Anna mun syrjäytyä rauhassa.” Vastaus kertoi, että juuri nyt oli paljon muuta, hän kaipasi työrauhaa ja rauhallisempaa eloa. Osa meistä viihtyy hyvin omissa oloissaan ja niin saa olla. Rajaksi tulee se, pystyykö kuitenkin huolehtimaan itsestään, asioistaan, läheisistä ihmissuhteista, opiskelusta tai työstä ja toimeentulosta.  

Kuten muuallakin Suomessa, myös Etelä-Pohjanmaalla on kuitenkin vuosi vuodelta runsaammin nuoria ja nuoria aikuisia, jotka jättävät opinnot kesken, eivät käy töissä ja vetäytyvät muustakin toiminnasta. Taustalla voi olla kokemuksia kiusaamisesta, sosiaalisten tilanteiden pelkoa, sosiaalisen kanssakäymisen kömpelyyttä tai mielenterveyden ongelmia.

Tällöin puhtaan sosiaalisesti vetäytyneistä nuorista. Osa heistä on niin kutsuttuja hikikomoreita (nimitys tulee Japanista), jotka poistuvat kotoaan vain pakottavan tarpeen edessä, esimerkiksi hakemaan ruokaa. Kun ilmiötä on tarkasteltu enemmän, on todettu, että hikikomoreita ja muutoin sosiaalisesti vetäytyviä löytyy ympäri maailmaa.

Seinäjoen ammattikorkeakoulu on saanut Euroopan sosiaalirahastolta rahoituksen hankkeeseen, jossa eteläpohjalaisia sosiaalisesti vetäytyneitä nuoria pyritään saamaan takaisin koulutuksen piiriin tai rohkaistua työhön. Hankkeen aikana heille järjestetään tapaamisia, mutta heitä kohdataan myös heidän omassa luontaisessa ympäristössään – verkossa. Digitaalista nuorisotyötä kohdennetaan hankkeen aikana syrjään vetäytyneiden kohderyhmään. Parin vuoden aikana etsitään ja kokeillaan uusia tapoja heidän tavoittamiseen ja auttamiseen.

Ammattilaiset ja läheiset kyllä tunnistavat sosiaalisen vetäytymisen. Sairaus tai joku muu suora syy taustalla olevana tekijänä tunnistetaan helpommin, mutta hikikomoreita ei vielä niinkään tunnisteta. Hankkeen aikana kerrotaan ilmiöstä alan ammattilaisille ja tarjotaan tietoa syrjään vetäytyvien läheisille.

Hikikomoreilla on usein eri syitä ja tekijöitä vetäytymisen taustalla, esimerkiksi kokemuksia kiusatuksi tulemisesta. Mikään yksittäinen tekijä ei kuitenkaan heidän kohdallaan vetäytymistä selitä.

Seuraa blogia, alan asiantuntijat tulevat kirjoittamaan tänne mielenkiintoisia juttuja aiheeseen liittyen!

Kirjoittaja: Salla Kettunen

Kommentit



Tämän blogin suosituimmat tekstit

Terapeuttiset sanat/ osa II

SOSIAALINEN VETÄYTYMINEN – VALINTA VAI KOHTALO?