HIKIKOMORIT – kotiinsa lukkiutuneet
Hikikomori-termi tulee japanin kielen sanasta hikikomorou, joka tarkoittaa sisäänpäin kääntynyttä. Sillä viitataan niin henkilöön kuin olotilaan. Hikikomori on sosiaalisesti vetäytynyt, kotiinsa eristäytynyt, usein 16-30 –vuotias mies. Japanissa heitä arvioidaan olevan jopa miljoona, Suomesssa sosiaaliviranomaiset, opettajat ja hoitohenkilöstö ovat havainneet ilmiön ja ilmiö on yleinen meilläkin.
Yhä useampi nuori elää sosiaalisesti vetäytynyttä elämää; opinnot keskeytyvät ja työelämä ei houkuta. Kaiken taustalla on sosiaalisten tilanteiden pelko, joka estää nuorta toimimasta yhteiskunnassa ja kohtaamasta ihmisiä.
Osalla hikikomoreista on mielenterveydellisiä ongelmia ja sosiaalisten tilanteiden pelko on suuri. Taustalla on usein pitkään jatkunutta koulukiusaamista jo nuoresta alkaen. Hikikomorit ovat myös hyvin yksinäisiä ihmisiä: ystäviä heillä ei ole ja tuskin koskaan on ollutkaan.
Aiheeseen perehtyneen japanilaisen A. R. Teon (2010) mukaan hikikomoreille on tyypillistä:
- Kotikeskeinen elämäntapa
- Ei halua eikä mielenkiitoa tehdä töitä tai opiskella
- Oireet ovat jatkuneet vähintään kuusi kuukautta
- Mielenterveyden häiriöt eivät selitä käyttäytymistä
- Henkilökohtaiset kontaktit ovat kadonneet
Kun ulkomaailma pelottaa, arki kuluu omassa ”komerossa”, kuten sosiaalisesti vetäytyneet kotiaan tai huonettaan kutsuvat. Sisältöä arjen harmauteen tuo internet, sen keskustelufoorumit, videot, pelit ja muu ajanviete. Verkko on hikikomorin henkireikä ja usein lähes ainoa linkki ulkomaailmaan.
Lue lisää:
Haasio, A. 2018 Hikikomorit. Helsinki: Avain.
Teo, A. R. 2010. A new form of social withdrawal in Japan: a review of hikikomori. International journal of social psychiatry, 56(2), 178-185.
Kommentit
Lähetä kommentti