Hikikomorit ja arjen askareet

 

Arki ja sen rutiinit ovat monelle sosiaalisesti vetäytyneelle nuorelle ongelmallisia ennen kaikkea silloin, kun hän asuu omassa asunnossa. Kun ruoanlaitto, laskujen maksu, kaupassakäynti, siivoaminen ja monet muut päivittäiset rutiinit on hoidettava itsenäisesti, voivat ne muodostua isoksi haasteeksi. Esteiksi voivat muodostua niin taitojen puute kuin henkiset ongelmat.

Moni arkeaan internetin keskustelupalsoilla kuvannut sosiaalisesti vetäytynyt nuori on kertonut jaksamisen puutteesta. Monet arjen perusasiat laiminlyödään, koska energiaa niihin ei riitä. Siivoaminen on hyvä esimerkki. Monille nuorille äidit ovatkin se auttava käsi: siivoaminen ja kaupassakäynti saattavat olla pitkälti vanhempien avun varassa.

Myös henkilökohtainen hygienia saatetaan laiminlyödä. Kaikki eivät jaksa peseytyä päivittäin ja hampaiden harjauskin saattaa olla satunnaista. Kun ihmisten ilmoille ei ole aikomuskaan lähteä, epäsiisteys ei haittaa ja masentunut ihminen ei yksinkertaisesti jaksa huolehtia puhtaudestaan. Kun voimavarat ovat täysin lopussa, selviytyminen päivästä päivään on tavoite.

Kaupassa, postissa tai KELA:ssa käynti saattaa olla jo ajatuksena ahdistava ja sitä jännitetään, eli kuumotetaan, jo kauan ennen sinne menoa. Ihmisten luullaan tuijottavan ja monella onkin pelko mennä julkisiin tiloihin. Ennen muuta isot marketit voivat tuntua ihmispaljoutensa takia ahdistavilta paikoilta. Siksi kaupassa saatetaan käydä öisin, jos se on mahdollista. Se sopii myös monen sosiaalisesti vetäytyneen vuorokausirytmiin.

Verkko on mahdollistanut monelle hikikomorille asioinnin ilman että kotoa tarvitsee poistua mihinkään. Suuremmissa kaupungeissa ruokaa voi tilata kaupasta tai ravintolasta netin avulla. Ja kaikkialla valtaosa viranomaisasioinnista hoituu verkossa. Koronavirus on, niin uskomattomalta kuin se kuulostaa, myös helpottanut henkisesti sosiaalisesti vetäytyneiden arkea. Enää kotiin jäämistä ja sosiaalista eristyneisyyttä ei tarvitse perustella kuten aiemmin. Nyt sitä jopa suositellaan.

Kirjoittaja: Ari Haasio

Kommentit



Tämän blogin suosituimmat tekstit

Terapeuttiset sanat/ osa II

SOSIAALINEN VETÄYTYMINEN – VALINTA VAI KOHTALO?

Koulusta ja työstä pois vetäytyviä yhä enemmän