Terapeuttiset sanat / osa I

 Etelä-Pohjanmaan Sosiaalipsykiatrisesta yhdistyksestä Buustiksi

 

Oli vuosi 1985, kun Etelä-Pohjanmaan sosiaalipsykiatrinen yhdistys aloitti toimintansa Seinäjoella. Tavoitteena oli tukea psyykkisen, fyysisen tai sosiaalisen tuen tarpeessa olevia ihmisiä, lisätä heidän toimintakykyään ja hyvinvointiaan sekä edistää heidän kuntoutumistaan. Toiminta oli alkuun pientä, mutta yhdistys kasvoi koko ajan. Yhdistyksessä kohdattiin ihminen ja häntä ymmärrettiin. Osattiin tukea varsinkin mielenterveyskuntoutujia ja vahvistaa kuntoutumista. Yhdistys perusti kuntoutuskoteja ja aloitti Seinäjoen kauppaneliössä päivätoiminnan mielenterveyskuntoutujille.

Päivätoiminnan valtteina oli osaava henkilökunta ja mielekäs tekeminen arjessa. Oli erilaisia kädentaito, - liikunta- ja harrasteryhmiä. Lisäksi työsalissa tehtiin erilaisia alihankintatöitä, mm. pakkaus-, postitus- ja kokoonpanotöitä. Nämä ryhmät ja työt olivat mielekästä tekemistä, kun asiakas oli työttömänä, sairaslomalla tai eläkkeellä. On tärkeä kuulua johonkin tai että voi kertoa käyvänsä jossain. Päivätoiminta on aina ollut asiakaslähtöistä ja asiakkaat ovat määrittäneet, mitä ja missä tehdään. Tämän vuoksi toimintaan kuuluu edelleen paljon erilaisia ryhmiä.

Nykyään nimi on muuttunut E-P:n sosiaalipsykiatrisesta yhdistyksestä Buustiksi. Päivätoiminnasta on tullut Reilu yhteisövalmennus. Nämä ovat olleet hyviä muutoksia. Toiminnassa ollaan kehityksen myötävirrassa ja toimintaa pyritään jatkuvasti päivittämään.

Reilussa toimii opetuskeittiö, jossa kuntoutujan on mahdollista käydä harjoittelemassa keittiön tehtäviä. Näin kuntoutuja saa valmiudet mennä johonkin vastaaviin töihin, sitten kun voimavarat antavat myöten. Taidot kehittyvät, kun kuntoutuja on mukana valmistamassa Reilun kävijöille maittavaa perusruokaa.

Reilussa on myös kädentaitoryhmä tiistaisin ja torstaisin. Ryhmässä voi tehdä mm. savitöitä. Kädentaitoryhmä onkin suosittu, kun ohjaaja on ammattitaitoinen ja innostava artesaani. Työsali on pikkuhiljaa hiipumassa alihankintatöiden vähentyessä ja muuttuu tuunauspajaksi, jossa voi tehdä pieniä korjaustöitä tai fiksata vaikka vanhoja huonekaluja. Myös puuntyöstöä harjoitellaan tekemällä erilaisia veistotöitä. Muut ryhmät ovat liikunta- ja keskustelupainotteisia, joissa vahvistetaan yleistietoa, sosiaalisia taitoja sekä pidetään yllä peruskuntoa. Perustana on asiakaslähtöinen toiminta, jossa on mukava olla. Reiluun saat tulla sellaisena kuin olet.

 

Kirjoittaja Tomi Savunen on työskennellyt Buusti Ry:n Reilu yhteisövalmennuksessa helmikuusta 2021 lähtien.

Kommentit



Tämän blogin suosituimmat tekstit

Arjen valinnat mielenterveyden tukena

Itsemurha - lopullinen ratkaisu

Murehdi tehokkaasti